-
En Yeniler
-
Çok Satanlar
-
Popüler
-
Editörün Seçimi
Gazlı ocak, genellikle 2, 3, 4 gözlü tüp veya doğalgaza bağlanan ocak türleridir. Günümüzde artık 5 gözlü olan modelleri de bulanabilmektedir. Bu ocaklar yemekleri gaz alevi ile pişirilmesini sağlarlar. Doğalgaz altyapısına sahip olan yerlerde doğalgazlı, doğalgaz olmayan yerlerde ise LPG ile çalışan modelleri kullanılır. Set üstü ve ankastre olarak çeşitleri vardır. Kullanımlarının ve temizliğinin kolay olmasından dolayı tercih edilirler. Gazlı ankastre ocakların kurulumunda profesyonel hizmet almak gerekir. Siz de gazlı ocakların pratik kullanımından yararlanmak istiyorsanız set üstü ya da ankastre gazlı ocak modelleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.
Gazlı Ankastre Ocak Modelleri& Özellikleri
Gazlı ocak çeşitleri LPG ya da doğalgazla çalışan modeller olmak üzere iki farklı türde bulunurlar. Gazlı ankastre ocaklar mutfak tezgahına monte edilerek ya da mutfak dolabı aralığına sabitlenerek kullanılabilirler. Gazlı ocak renkleri siyah, beyaz, silver ve gri şeklindedir. Sade ve şık görünüme sahip cam tablalı modeller son zamanlarda kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen modeller arasında yer alır. Çizilmeye karşı dayanıklı cam tablalı modeller uzun ömürlü kullanım sağlarlar. Ocak tablası metal olan modeller daha geleneksel görünüşlüdür. Bu modeller genellikle 4 gözlüdür. Yeni nesil tasarımlı 5 gözlü modeller pişirme alanını artırdığı için tercih edilir. 5 gözlü modeller, 4 adet standart halkalı gazlı göz ile 1 adet wok ocak gözünden oluşur. Wok ocak gözü 2 veya 3 ateş halkası tasarımlıdır. Bazı gazlı ocak modellerinde 1 göz elektrikli olabilir. Elektrikli göz, ısıyı çabuk artırdığından hızlı yemek pişirmek için uygundur. Gazlı ankastre ocakların ateşleme sistemi ocağın üzerine monte edilmiş elektrik bağlantılı düğmelerle gerçekleşir. Bu düğmeler kimi modellerde ocağın yanına bazı modellerde ise önünde konumlandırılır. Önden ve yandan kontrollü ocak modelleri şeklinde kullanıcıya sunulur.
Gazlı ankastre ocaklarda ihtiyaca ve kullanım sıklığına uygun farklı malzemelerden imal edilen modeller bulunur. Gazlı ankastre ocaklarda öncelikle ocağın LPG ile ya da doğalgazla çalışacağına göre iki farklı tip cihaz üretilir. Sonrasında ankastre ocağın ebatları devreye girer. Gazlı ankastre ocaklar mutfak tezgahına monte edilerek kullanılırlar. Bunun haricinde mutfak dolabı aralığına sabitlenen modelleri de vardır. Bu tip ocaklarda ocağın tablasının malzemesi pişirmeye uygun malzemelerden seçilir. Tabla malzemesine göre belirli ocak modelleri vardır. Cam tablalı ocak modellerinin kullanımı yaygın hale gelmiştir. Zarif bir görünüme sahip cam tablalı modellerde cam tablanın çizilebilir olması bir süre sonra tabladaki yekpare görünümü ortadan kaldırabilir. Çizilmeye karşı dayanıklı cam tablalı modellerin üretilmesiyle, temizlik nedeniyle yaşanan çizilme sorunu ortadan kalkmıştır. Ocak tablası metal olan modeller daha geleneksel modeller arasındadır. Metal tabla malzemesi genellikle paslanmaz çelikten imal edilir. Bir de döküm ocak tablaları bulunur. Ayrıca ocak gözü sayısına göre farklı gazlı ankastre ocaklar bulunur. Geleneksel gazlı ankastre ocaklarda geçmiş yıllardan gelen yerleşik anlayışla 4 gözlü ocak modelleri önceliklidir.
Halihazırda sıkça tercih edilen 4 gözlü ankastre ocak modelleri yanında 5 gözlü modeller pişirme alanını fazlaca arttırır. 4 gözlü ocaklar kare şeklinde üretilirken, 5 ve üzeri gözü olan gazlı ankastre ocaklarda genişliği fazla olan dikdörtgen tasarımlar bulunur. 5 gözlü ocaklarda genellikle 4 ocak standart halkalı gazlı göze sahip iken, 1 tanesi wok ocak gözü olarak imal edilir. Wok ocak gözünün özelliği 2 veya 3 ateş halkası tasarımlı olmasıdır. Birden fazla ateş halkası imkanı yemeği daha çabuk ısıtmayı, pişirmeyi, tencere veya tavada ısının alttan bütüncül şekilde yayılmasını sağladığından yemeklerin besin değeri daha fazla korunur. Profesyonel mutfaklara yönelik kullanımlar için 5 üzeri gözü olan ankastre ocak tasarımları uygundur. 4 gözlü ocaklarda ve 5 gözlü ocaklarda 1 ocak gözünün elektrikli olması tercih edilebilir özelliklerdendir. Elektrikli ocak gözü, daha çabuk ısıyı arttıran yapısıyla pratik, hızlı yemek pişirmeye uygun bir seçenektir. Bu nedenle çalışanlar için hızlı yemek pişirme özelliğine sahip elektrikli ocak gözü olan gazlı ankastre ocaklar tercih edilebilir. Gazlı ankastre ocaklarda ateşleme sistemi ocağın üzerine monteli elektriksel bağlantısı olan düğme yardımıyla gerçekleşir. Örneğin 4 ocak gözü varsa 4 adet kontrol düğmesi gerekir. Bazen ankastre ocağın yanına konumlanan kontrol düğmeleri bazen önüne konumlandırılır. Buna göre önden kontrollü modeller, yandan kontrollü modeller imal edilir. Gaz emniyet özelliği günümüzde yeni üretilen tüm modellerde bulunur. Çocuk emniyet tuşu olan modeller çocuklu ailelere en uygun modeller arasındadır. Gazlı ankastre ocaklarda beyaz, siyah, füme, gri renkleri en çok tercih edilen ürün renkleridir.
Gazlı Ankastre Ocak Hangi Malzemelerden Üretilmektedir?
Bir gazlı ocağın tablası, yemek pişirmeye uygun olan malzemelerden üretilmiş olmalıdır. Yeni nesil modellerde tabla kısmında daha çok sert cam veya seramik gazlı ocak malzemesi kullanılır. Cam tablalı ocak modellerinin çizilmeye karşı dayanıklı çeşitleri son derece kullanışlıdır. Cam tablalı gazlı ocak modelleri temizlenmeleri de kolay olduğu için tercih edilirler. Geleneksel gazlı ocak modellerinde genellikle paslanmaz çelik malzeme kullanılır. İnox ocak modelleri gerçek paslanmaz çelik ürünlerdir. Çok dayanıklıdır. Gri parlak renkleri vardır. Ocak tablası döküm olan gazlı ocaklar da geleneksel modeller arasında yer alırlar. Uzun ömürlü, dayanıklı ürünlerdir. Beyaz emaye ocaklar hiçbir zaman modası geçmeyen ürünlerdendir.
Gazlı Ankastre Ocak Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Gazlı ocak almayı düşünüyorsanız bazı özelliklerine önceden karar vermeniz gerekir. Gazlı ocaklar genel olarak 5 farklı ebatta üretilirler. 30 cm, 60 cm, 67 cm, 75 cm ve 90 cm ebatlardaki modellerden öncelikle mutfağınıza uygun olan ölçüyü belirlemeniz gerekir. Daha sonra ocağın göz sayısına karar verebilirsiniz. Mutfağınızdaki alan, evinizde yaşayanların sayısı, pişirme alışkanlıklarınıza göre göz sayısına karar verebilirsiniz. Biri çift alevli wok ocak gözü olan 5 gözlü modelleri tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken başka bir unsur ise seçeceğiniz ocağın hangi yüzeye sahip olması gerektiğidir. Cam veya seramik gazlı ankastre ocaklar mutfağınızın dekorasyonunu zarif bir şekilde tamamlar. Daha endüstriyel bir görünüm istiyorsanız paslanmaz çelik ve metal modelleri tercih edebilirsiniz. İki farklı şekilde kullanılabilme imkânı veren hem gazlı hem de elektrikli gazlı ocak modellerini düşünebilirsiniz. Satın alacağınız ocağın alevini ayarlayabilmeniz önemli bir özelliktir. Pişireceğiniz yemeğe göre rahatlıkla alevini açıp kapayabilmelisiniz. Dokunmatik veya çevirmeli düğmelere sahip modeller arasından seçim yapabilirsiniz.
Gazlı ankastre ocakların seçiminde öncelikli konu mutfakta doğalgaz alt yapısının kurulu olup olmaması durumudur. Doğalgaz alt yapısı kuruluysa doğalgazla çalışan ankastre ocak modelleri tercih edilebilir. Eğer kurulu değilse o zaman LPG ile çalışan ankastre ocak modellerine bakmak zaruridir.
İkinci konu mutfak tezgahındaki alanının büyüklüğüdür. Ocak mutfak tezgahında dar bir alanda bulunacaksa genişliği standart 60 cm olan ocak modellerine bakmak gerekir. Geniş bir alan varsa genişliği fazla olan ankastre ocak modellerinden tercih yapılabilir. Genişlikle birlikte ocak göz sayısı da düşünülmelidir. Ocak göz sayısı standart 4 göz olarak tercih edilebilir, kalabalık ailelerde veya iş yerlerinde ise 5 ocak gözlü ya da 5'in üzerinde ocak gözü barındıran modellere bakılabilir. Gazlı ocak gözü harici elektrikli ocak gözü ya da wok ocak gözü olan ocak modellerini kısıtlı vakti olup, hızlı yemek pişirmesi gereken çalışan kişilerin mutfaklarında tercih etmesi mümkündür. Ankastre ocak modellerinde cam tablalı olan model seçimi mutfaklara zarif bir hava katar. Ancak cam tablalı, özellikle parlak cam tablalı modellerin temizliğinde özel temizlik malzemelerinin kullanılması gerekebilir. Tabla temizliği konusu öncelikli önemseniyorsa metal tablalı veya döküm tablalı ocak tercihi de yapılabilir. Ankastre ocak tercihinde tezgah rengi dikkate alınarak seçim yapılabilir.
Gazlı Ankastre Ocak Avantajları Nelerdir?
Gazlı ocakların avantajları modellerine göre farklılık gösterir. Cam ve seramik tablalı modeller daha modern görünümlü ve temizlenmeleri kolaydır. Farklı malzemelerden üretilmiş modeller pişirme yöntemleri açısından fayda sağlar. Gazlı indüksiyon ocak modelleri, wok gözlü modeller fonksiyonel olarak diğer modellere göre bazı kullanıcılar için daha avantajlı olabilir. Ocak gözlerinin kontrollerinin dokunmatik olarak yapıldığı modeller pratik kullanım sağlar. Bazı modeller zaman ayarlı olarak kullanılabilirler. Gazlı ocaklarda alevler bek kapaklarının deliklerinden dengeli ve eşit biçimde dağılır. Bu sayede tencerenin her noktası aynı oranda ısıtılmış olur. Yeni tasarım modellerde ocağın düğmesini çevirdiğiniz anda otomatik çakmak sistemi devreye girer. Ayrıca çakmak veya kibrit kullanmanıza gerek kalmaz. Son derece hafif olan doğalgazlı ankastre modeller taban desteği sayesinde zemine sıkıca tutunur. Kayma tehlikesi yaşanmaz. Çok sayıda yemeği aynı anda rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Gazlı ocağınızın küçük gözünü çay demlemek veya Türk kahvesi yapmak için kullanabilirsiniz.
Gazlı Ankastre Ocak Kurulumu Nasıl Yapılır?
Cam yüzeyli doğalgazlı ocak kurulumunda öncelikle ocak üzerindeki çıkabilen bütün parçalar alınır ve ocak tablası ters çevrilir. Sünger conta düzgün bir şekilde cam tablanın kenarlarına yapıştırılır. Doğalgaz borusuna contalı hortum ucu takılır. Ocak tezgahta ayrılmış olan yerine yerleştirilir. Tezgâhın alt kısmında montaj elemanları sabitlenerek sıkılır. Vidaların çok az ya da çok fazla sıkılmamasına dikkat edilmelidir. Ocak gözlerine doğalgaz enjektörleri takılır. Doğalgaz çıkış ayarları yapılır. Gazlı ocak kurulumu için profesyonel destek almanız tavsiye edilir.
Gazlı Ankastre Ocak Bakımı Nasıl Yapılır?
Her yemek pişirme işleminden sonra ocağınızın üzerindeki lekelerin kalıcı olmaması için temizlemeye özen göstermelisiniz. Brülörler ve bek gövdeleri is nedeniyle tıkanmışsa gaz kaçağına neden olabilir. Bu gibi durumlarda yetkili kişilere temizletmek doğru olur.
Gazlı Ankastre Ocak Nasıl Temizlenmeli?
Yemek yaparken dökülen malzemeler ve soslar ocağın üzerinde artıkların birikmesine ve ocağın kirlenmesine neden olur. Gazlı ocak temizliği için pişirme işlemi bittikten ve ocağınızın soğumasını bekleyin. Izgaraları ve bek kapaklarını çıkararak uygun temizlik malzemeleriyle ocağınızı silin. Ocağınızın yüzeyinin çizilmemesi için sert sünger kullanmamalı yumuşak bir bez yardımıyla temizlemeye özen gösterin. İnox ocakları temizlerken çamaşır suyu, sirke gibi aşındırıcı temizlik malzemeleri kullanmamalısınız. İnox ocağınızı her kullanım sonrasında bebek yağı ile temizleyebilirsiniz. Seramik ocaklarınızın leke oluşan yüzeylerini diş macunu sıktığınız nemli bir bezle silebilirsiniz. Çelik veya emaye ocağınızı sirkeli su veya limon suyuyla silerek temizleyebilirsiniz.
Gazlı Ankastre Ocak Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Gazlı ocaklar mutfakta pencere ve perdelerden uzak, hava akımı olmayan kısımlara yerleştirilmelidir. Aksi takdirde rüzgâr beklerdeki alevi söndürerek tehlikeli durumlar yaratabilir. Gaz eve yayılarak zehirlenmelere neden olabilir. Yanmış gazların ve yemek kokularının dışarı atılabilmesi için davlumbaz kullanılması gerekir. Yemek pişirirken yemeklerin taşmamasına dikkat etmek gerekir. Gazlı ocak kullanımında pişirme işlemleriniz bittikten sonra ilgili düğmeyi kapattığınızdan emin olun. Ocağınızın gaz kaçırıp kaçırmadığını düğmelerini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Dışarı çıkıldığında ya da uzun süre evde olunmadığı zamanlarda gaz tesisatını tamamen kapalı olduğundan emin olunması gerekir.
Gazlı Ankastre Ocak Ölçüleri Nasıldır?
Mutfak tezgahına yerleştirilen gazlı ankastre ocaklarda ortalama genişlik 59,5-60 cm civarıdır. Bu genişlik ölçüsü 90 cm'ye kadar değişebilmektedir. Genişlik ölçüsünü belirleyen özellikler ocak göz sayısı ve ocak gözlerinin büyüklüğüdür. Genişlik dışında gazlı ankastre ocaklarda yükseklik ölçüsü, derinlik ölçüsü vardır. Yükseklik ocağın tezgaha yerleştiği zeminden ocak göz kısımları ile birlikte ne kadar üst zemine çıktığını gösteren ölçüdür. Genellikle gazlı ankastre ocaklarda bu ölçü 4 cm'den 11 cm'e kadar belirlenir. Üçüncü ebat derinlik ölçüsüdür. Derinlik ocağın tezgah üzerindeki ocak-duvar arası ölçüsüdür. Bu ölçü 4 ocak gözlü kare ocaklarda genişlikle aynı iken, dikdörtgen ocaklarda derinlik genişlikten daha kısa bir uzunluk ölçüsüne denk gelir. Genellikle bu tip ocaklarda 50 cm'den başlayan ölçülerde derinlik bulunur. Derinlik ölçüsü değişken olmakla birlikte ürünlerde genelde 60 cm'ye kadar belirlenir.
Gazlı Ankastre Ocak Fiyatları Neye Göre Değişiklik Gösterir?
Ankastre ocak seçiminde fiyat da belirleyici unsurlar arasında yer alır. Gazlı ankastre ocaklarda fiyata etki eden unsurlar vardır. Ocağın teknik özellikleri fiyata etki eden etmenlerden biridir. Daha kompleks teknik özellikler içeren gazlı ankastre ocaklarda fiyatlandırma artmaktadır. Ayrıca ilave emniyet özelliklerine sahip ocaklar daha fiyatlı olmaktadır. Gazlı ankastre ocak fiyatları markadan markaya özellikler benzer bile olsa farklıdır. Ankastre ocak fiyatlarında modelin markası, ocağın tabla malzemesinin cam, paslanmaz çelik ya da döküm olması, modelde fazla ocak gözü olması, wok ya da elektrikli ocak gözü olması gibi detaylar fiyatlandırmayı etkileyen unsurlar olarak göze çarpar. En yeni ve kullanışlı modelleri bulmak için Simfer'e göz atabilirsiniz. Uygun fiyat avantajları ile Simfer kalitesine ulaşabilirsiniz.
Gazlı Ankastre Ocak Fiyatları
Fiyat, gazlı ocak seçimini etkileyen kriterler arasında yer alır. Ocağın boyutları, teknik özellikleri, üretiminde kullanılan malzeme, ek emniyet özellikleri fiyatlar üzerinde etkili olan unsurlardır. Genelde küçük ebatlara sahip modeller genel olarak daha düşük fiyatlarda seyreder. Fakat büyük ebatlardaki modellere göre daha fazla teknik özelliklere sahipse fiyatları daha yüksek olabilir. Ocağın tablasının cam, seramik, metal, çelik ve döküm malzemelerden olması fiyatlar arasında fark yaratır. 2, 3, 4 göz sayısı, göz sayılarına ek olarak wok ya da elektrikli bir gözünün daha olması ocak fiyatlarını etkileyen özellikler arasında yer alır. Siz de Simfer’in web sayfalarını ziyaret ederek mutfağınıza ve bütçenize uygun gazlı ocak modellerini görebilir, ihtiyacınıza uygun seçimler yapabilirsiniz.
Gazlı ankastre ocaklarda ocağın yerleşeceği tezgahta yerleşim alanının belirlenmesi önemlidir. Bu konuda ankastre ocak üreticisi firmalardan profesyonel kurulum hizmeti almak önemlidir. Ankastre ocağın yerleşim alanı arkasındaki panel mutlaka ısıya dayanıklı malzemelerden seçilmelidir. Ocağın bulunduğu tezgah, duvar ve ocak arasında sızdırmazlığı önleyen, yanmaya karşı dayanıklı dolgu malzemeleri kullanılır. Gazlı ankastre ocaklarda emniyet sistemi önemlidir. Son yıllarda üretilen modellerde iki üç aşamalı emniyet sistemi kurulu durumdadır. Bir tanesi gaz emniyet sistemi olup, herhangi bir hava akımıyla ateşin sönmesi durumunda gazı kesen sistemdir. Çocuk emniyet tuşu, tek tuşla tüm gaz ve ateş sistemini pasif hale getirerek, çocukların ocaktan zarar görmesini engeller. Bir diğeri gaz kesme emniyet sistemidir. Herhangi bir nedenle ateş söndüğünde, gaz akışını kesen sistemdir. Kendi kendine kapanma fonksiyonuysa herhangi bir nedenle açık unutulan ocaklarda gazı ve ateşi kesen güvenlik fonksiyonudur.